Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co mají společného vraždy a státní úředníci?

2) Která společnost jako první v dějinách zažila stálý technologický pokrok?   3) Jak spolu tyto otázky souvisejí?

Odpověď na první otázku zní: Počet obého se v českých zemích od dob Rakouska-Uherska zmnohonásobil.

(Poznámka na okraj: původně jsem měl připraveno, že obojí se zdesetinásobilo, jak jsem to někde četl  před pár lety, nicméně jak jsem teď hledal, tak vražd teď malinko ubylo, takže je to „pouze“ devítinásobek počtu z let těsně před první světovou válkou; úředníků určitě neubylo, ale teď to nemohu nikde najít. Proto zůstanu u toho mnohonásobku, i když není tak efektivní ).

 Odpověď na otázku druhou:  evropská křesťanská společnost ve středověku.

Odpověď na třetí viz zbytek článku.

O tom  technologickém pokroku  píše pěkně Paul  Johnson- žel již jsem zapomněl ve které knize, mám dojem, že v Civilizaci starého Egypta- pohanské civilizace často existovaly staletí či tisíciletí aniž by se technologie hnuly – ve starém Egyptě dokonce za Nové říše měly horší technologie než za Staré (tj. cca o 3000 let dříve) – nic nového se nezavedlo a některé postupy byly zapomenuty.

Pro toho, kdo ještě nedohlédl za hranice dnes tradovaného mýtu o hrozně ošklivém středověku, to bude překvapivé, ale ve většině Evropě 11. a  12. století již žilo více lidí než tam žilo v době Říše římské a to včetně těch částí, které k Ř.ř. kdysi patřily (Pro dokreslení ještě dodám, že skutečný pád starověké středomořské civilizace nenastal ve století pátém, jak se všeobecně soudí, nýbrž sedmém až osmém jak jsem o tom psal zde ­*)). Protože tehdy se lidé množily úměrně množství jídla, znamená to, že tento nárůst byl důsledkem pokroku v používaných technologiích, především zemědělských (např. koňský potah, různý od volského, lepší pluh..). Posléze přišla další a další vylepšení, vzestup životní úrovně, výpravy do celého světa...

Adjektivum používaných je přitom velmi důležité, protože nejde o to, kdo má chytřejší hlavu, nýbrž jaká společnost je schopna nové technologie efektivně využít. V tomhle je snad nejilustrativnější trio vynálezů střelné zbraně, kompas a papír. Všechny vynalezeny v Číně, této byly téměř k ničemu. Střelné zbraně byly zakázány císařem ve 12.století,  protože se pod ním vládnoucí mandaríni báli, že by vojevůdci mohli mít větší vliv než oni, zámořské plavby rovněž po slibném začátku zakázány, patrně z obdobné obavy mandarínů z mořeplavců. Jak to bylo s  papírem přesně nevím, ale veliký rozvoj vzdělanosti se také nekonal. Mandaríni – de facto humanitně intelektuální  konfuciánská kleptokracie - se tak báli jakékoliv změny, která by mohla nabourat jejich dobře zavedený korupční systém, že jakékoliv podstatnější změny zatrhli v zárodku – mimochodem, poslední změna ve zkušebních otázkách, podle které se vybírali noví adepti na tyto úředníky až do 20. století, se dělala ve století třináctém.

Ono je třeba dějiny vůbec třeba studovat ze správných zdrojů, z těch dnešními multikulťáky zdeformovaných toho moc nepochopíte. Malý příklad: Mám doma knihu Dobytí Mexika od W.H.Prescotta, kde se můžete dočíst mj., že Aztékové obětovali svému bohu Krvežroutovi ročně 30-50 tisíc lidí, obvykle  vytržením srdce z těla  zaživa, že se i na císařských hostinách jedlo lidské maso a podobně – a to z celkového vyznění je vidět, že autorovi je ta kultura celkem sympatická, naopak tam vyčítá Španělům,  že ničili jejich  plátýnka z obrázkovým písmem apod., přitom vzhledem k tomu, že ta plátýnka psali jejich kněží a tudíž asi obsahovali hlavně „posvátné“ návody na ty hromadné vraždy, tak bych je pálil taky, zvláště v situaci, kdy španělská moc zdaleka nebyla pevně ukotvená a návrat těchto kněží k moci tudíž nešlo vyloučit. V moderní knize Dějiny Mexika z cyklu Dějiny národů nebylo o tomhle ani slovo,  ale jenom jak ti zlí Španělé nutili ty hodné Indiány k těžké práci, takže z ní umírali. (Ve skutečnosti umírali na epidemie, které tam vypukly.)

Pokud ovšem poznáte, jak se ty dějiny děly doopravdy,  zjistíte, že pohanské civilizace v zásadě znali dva stabilnější módy:

1)      anarchie, kdy jednotlivé národy, kmeny, rody a občas i větší rodiny se prakticky neustále napadaly, přepadaly, vyháněly, zabíjely či olupovaly o vše včetně žen

2)      tyranie – stav, kdy jedna ze skupin získala trvaleji  vrch, tvrdou rukou zavedla nějaký řád, který pak vnutila skupinám ostatním a buď je úplně zotročila či alespoň zastrašila natolik, že se už bály se i vzájemně přepadat.

Ano, anarchie anebo tyranie – či chcete-li moderněji totalita – takové byly dlouhodobě pohanské volby. Dlužno říci, že totalita byla obvykle o něco efektivnější než anarchie, proto vznikaly i větší říše, nicméně k velkému rozvoji tržního hospodářství  pochopitelně také nevedla.

K rozvoji tržního hospodářství, potažmo k zavádění nových technologií, je totiž potřeba v prvé řadě aby se to vůbec smělo. To vůbec není samozřejmé, v mnoha pohanských náboženstvích byly technologie součástí kultovních předpisů, což obvykle znamenalo, že za jejich změnu byl trest smrti. Za druhé je pak třeba, aby na tom měli ti, co se jich to týká, zájem, to znamená, aby věděli, že jim významná část z lepších výsledků jejich práce zůstane. Vymýšlet lepší technologie, abych pak byl o výsledky obrán, ať už otrokářem, výběrčím daní nebo lupičem, to se chce málokomu. O možnosti, že vám vaši výrobnu někdo podpálí nebo znárodní, či zaměstnance odvleče do otroctví nebo chutně upraví na ohni, ani nehovořím.

Pro technologický i ekonomický rozvoj tak potřebujete jak svobodu (pozor, nemusí jít o svobodu fetovat či veřejně předvádět hrdost na sprosťárny), tak řád (přičemž tento vůbec nemusí zahrnovat povinné srovnávání platů dle pohlaví, rasy, sexuální „orientace“ apod.).

A jak teoreticky, tak z historické zkušenosti lze doložit, že pouze vláda Boží v lidských srdcích způsobuje, že lidé mohou mít dlouhodobě vysokou míru svobody, aniž by ji zneužili ke zlu. (Tedy aby ji příliš moc nezneužili. Na této straně nebe je přece jen třeba zůstat realistou.) Proto to byla křesťanská společnost středověku, kde bylo postupně zrušeno otroctví v rámci vlastního druhu. K otroctví, a to pouze černochů, se sice běloši vrátili v novověku, nicméně převzali je od muslimů a nakonec i to zrušili. To žádná jiná společnost ze své vůle neudělala.

A naopak proces dechristianizace Evropy, probíhající zhruba od 18.století, od začátku století 20. však nabírající obrátky, kdy v rámci tzv. osvícenectví se Evropa propadá do hlubší a hlubší duchovní temnoty, má logicky dlouhodobé účinky opačné.

Položky,  které jsem vybral do první otázky, tam nejsou náhodně:

Vražda je maximálním porušením mravnosti a řádu.

Státní úředník je typickým reprezentantem státní kontroly nad občanem.

Lze to samozřejmě sledovat i na o něco jemnějších věcech, třeba na stranu jednu  i v největších evropských metropolích přibývá no-go zón, obývaných hlavně muslimskými přistěhovalci, kam se již neodváží ani policie natož městská doprava,  na straně druhé za vás úředníci rozhodují, čím si budete doma svítit či jaký příkon smí mít váš vysavač.

Na jednu stranu platíte čím dám tím větší daně -před 1.světovou válkou u nás progresivní daňová sazba končila na 4% (slovy čtyřech) plus žádné daně zdravotní a sociální alias pojištění - , na straně druhé si musíte kupovat čím dál tím důmyslnější zabezpečovací zařízení do domu i do auta, aby vás nikdo nevyloupil.

A časem budete mít nesvobodu i zločin tak říkajíc dva v jednom, to až vám úředníci, co si je platíte ze svých daní, budou po vzoru západních zemí (co už jsem četl, tak minimálně Skandinávie,  Velká Británie a Německo) krást za bílého dne vaše vlastní děti, protože je nevychováváte dle jejich úředních představ či si jim dokonce odvážíte dát na zadek.

To vše prostě znamená, že klesá jak svoboda, tak ubývá řádu. A má to i ekonomické důsledky.

Čtenář asi pochopil, že uvedené se samozřejmě netýká jen Česka, ale plus minus  většiny evropských států.

Viděl jsem nedávno tabulku průměrného růstu HDP západoevropských států v posledních desetiletích. (Žel jsem si ji nezaložil a už ji nemohu najít, tak mně to budete muset věřit.) To západo- je samozřejmě důležité, protože tam kde byl komunizmus, byla úplně jiná „dynamika“, takže od jeho pádu to až do nedávna vypadalo dost optimisticky . Respektive za komunizmu jsme věřili, že v kapitalizmu je to skvělé a až padne komunizmus, bude to u  nás také tak. Nevím jak vás, ale mně tehdy skutečně nenapadlo, že i na západ od našich hranic neustále narůstá socializmus, pouze ho je tam méně než  v ČSSR. Také jednotlivé země měly různé výkyvy a některé zažily svůj success story, jako Německo v letech padesátých (kdy tomu sice už říkali sociálně-tržní hospodářství, jenže přerozdělovali méně než 20% HDP, zatímco dnes někde okolo 50%) či Británie za Thatcherové (která bourala socializmus, budovaný labouristy od 40. let, který udělal z Británie „nemocného muže Evropy“). Ovšem když se to zprůměrovalo za mnoho zemí a celá desetiletí, tak tam byl jasný trend. V padesátých letech byl růst 3,6%. Každé další desetiletí to pokleslo o pár desetinek až jedno procento. V prvním desetiletí tohoto století to bylo okolo 1% - no a pak přišla krize.

To hlavně pro čtenáře, kteří si snad myslí, že až donedávna se vše vyvíjelo fajn, teď holt přišla periodická krize, ta zase odezní a vrátíme se k růstu. Vše ve skutečnosti nasvědčuje tomu, že buď budou další praskání bublin, které teď ECB či ČNB pilně nafukují nebo dlouhodobá stagnace japonského typu – to pokud to zejména ECB prozatím „vyřeší“ masovými nákupy toxických dluhopisů. Řeči typu „no přece nemůžeme pořád růst, důležitá je kvalita“ jsou jen metodou kyselých hroznů, jednak nevím jak vy, ale já ten nárůst kvality nějak nevidím, jednak zbytek světa roste a různé poměry se mění a změněné poměry ekonomické mají i politické důsledky, kteří si EU nadšenci ne a ne připustit.

Jedním z podstatných faktorů, který odstartoval současnou ukrajinskou tragédii, byla neschopnost evropských politiků si připustit nepříjemný fakt, že nejenže se každému nemusí líbit čím dále tím pokleslejší „hodnoty“, které se Evropa snaží kde komu vnucovat (nedávno jsem četl, že třeba tlak na legalizaci homosexuality je v nejedné zemi Afriky či Asie vnímán jako západní kulturní imperializmus), ale že třeba pro východní Ukrajince může být připojení k Rusku oproti připojení k EU výhodnější i čistě ekonomicky (podrobně jsem o tom psal zde ). To, že se do Evropy, respektive do evropského sociálního systému, stále hrnou masy nepřizpůsobivých, hlavně muslimských imigrantů, nemusí ještě znamenat, že je Evropa stále tak úžasná ve všem a pro každého.

Také mě napadá, jak Ugandu, po té co přitvrdila v boji proti homosexualitě, přes ohromné haló nakonec dokázali „potrestat“ pouze odepřením jakési málo významné půjčky na zdravotnictví – o tomhle ovšem  asi někdy napíšu samostatný článek, zajímavostí, které se v main streamu nedovíte, okolo toho  vím víc a tenhle článek už je dlouhý dost.

*) teď jsem zkoušel ten starší článek a internetový odkaz na můj tehdejší hlavní zdroj již nefunguje, takže jde o knihu Henry Pirenne, Mohamed a Karel Veliký, ve francouzštině i v pražské městské knihovně, anglický překlad lze v PDF najít na webu

Autor: Martin Horák | sobota 29.11.2014 12:05 | karma článku: 14,30 | přečteno: 513x
  • Další články autora

Martin Horák

Lame duck season = doba mydlení schodů?

Aktuální černý obyvatel Bílého domu dává uvedenému termínu nové netušené významy. Ve většině případu v historii se odcházející prezidenti dokázali chovat celkem důstojně.

14.1.2017 v 12:33 | Karma: 28,54 | Přečteno: 593x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Válka s Ruskem – kvalitní kouřová clona aneb Koho volit?

Příprava na minulou válku je vždycky mnohem snazší než řešení aktuálních problémů. Proto se taky „ruské nebezpečí“ řeší mnohem snáze než statisíce nebezpečných muslimských „uprchlíků“.

11.6.2016 v 12:00 | Karma: 30,54 | Přečteno: 688x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Evropa možná zahyne, ale vy můžete žít

Do Evropy se valí davy muslimů, čím dál častěji to někde udělá bum a většina evropských politiků reaguje jak malé bezradné děti. Vliv islámu na naše životy stoupá.

22.3.2016 v 18:00 | Karma: 22,80 | Přečteno: 769x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Barnevern – pokročilejší stádium socializmu.

O dětech Michalákových a dalších jste asi slyšeli. Často jsou pokládány za omyl či zvůli norských úředníků či omyl norských zákonodárců. Jenže nejde o chybu, nýbrž o logickou vlastnost politického systému.

9.1.2016 v 12:09 | Karma: 18,82 | Přečteno: 411x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Syrská tragédie a americká ostuda

„Odstraňování zlého diktátora“ způsobilo hromadné vraždění, zdevastovanou zemi a migrantskou katastrofu. Trochu spravedlnosti je snad v ostudě pro USA i EU, jejíž rozsah se teprve ukáže.

13.11.2015 v 18:00 | Karma: 34,01 | Přečteno: 961x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Bída Evropanů jako kořen multikulti

Řeč nebude o bídě materiální, ale vztahové. A o multikulti nikoliv jako poruchy rozumu, nýbrž důsledku nemoci srdce.

12.9.2015 v 14:13 | Karma: 17,10 | Přečteno: 564x | Diskuse| Společnost

Martin Horák

Řecko – tragikomický seriál pro nenáročné

„Zachraňování“ tohoto státu je vynikající ilustrací toho, jak „racionální“ se Evropa stala po té, co odmítla Boha a začala se spoléhat na vlastní „rozum“.

15.8.2015 v 10:58 | Karma: 24,29 | Přečteno: 784x | Diskuse| Ekonomika

Martin Horák

USA - záruka svobody a prosperity? Kdeže loňské sněhy jsou…

Za horami, řekami a oceánem byla kdysi země zbožných a mravných lidí, s jednoduchými zákony, levnou správou, nulovými daněmi z příjmu a inflací, penězi krytými zlatem...

6.6.2015 v 12:29 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Kdo, proč a za co bude bojovat na Ukrajině?

Překvapivě i iDnes napsala o Ukrajině jednu z podstatných pravd, kterou my, co sledujeme i jiné zdroje, dávno víme: drtivé většině Ukrajinců se za „demokratickou“ vládu v Kyjevě nechce bojovat.

16.5.2015 v 11:30 | Karma: 37,39 | Přečteno: 1468x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Amíci projeli v tanku, Číňani zakládaj banku

Význam těch kterých událostí skutečný a význam, který jim přisuzují média, politici, aktivisti a kdo ví kdo ještě, se někdy velmi, velmi rozcházejí...

8.5.2015 v 10:30 | Karma: 27,96 | Přečteno: 713x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Číňan se vyjádřil k Ukrajině, co na to černoušek?

Čína se ústy Qu Xinga vyjádřila k americké politice na Ukrajině i celkově ve světě. Že jste se to v našem mainstreamu asi nedočetli ještě neznamená, že s tím jeden černoušek v jednom bílém domečku nebude mít problémek.

4.3.2015 v 19:30 | Karma: 37,41 | Přečteno: 1797x | Diskuse| Ostatní

Martin Horák

Rusko má neviditelné tanky – senzační silvestrovské odhalení

V poslední době se toho hodně píše o ruské agresi a militarizaci. Přitom nejpřevratnější zbrojní novinka zůstala světové veřejnosti až doposud utajena. Nyní jste svědky senzačního objevu!

31.12.2014 v 9:16 | Karma: 39,79 | Přečteno: 2845x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Antiruská vláda jedná rusky, konečně něco legračního na Ukrajině!

Minulý týden jsem se dočetl, že Jaceňuk vede jednání vlády v ruštině. Už jsem toho za poslední rok přečetl o Ukrajině hodně, ale tohle je snad první případ, kdy jsem se od srdce zasmál.

22.12.2014 v 19:01 | Karma: 36,81 | Přečteno: 2177x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Třikrát větší

je průměrný plat v Rusku než na Ukrajině. Zvláštní je, že tento fakt je tak málo zmiňován nejen v tendenčních médiích, ale i proputinovskými diskutéry. Jako by separatisti či Putinovi příznivci museli mít jen ideální motivy.

23.11.2014 v 15:54 | Karma: 32,01 | Přečteno: 1377x | Diskuse| Ekonomika

Martin Horák

Znamení nové doby – (neo)marxisté nenávidějící Rusko

Rád bych přiměl pravicové antiputinisty, aby zapřemýšleli hlavou, proč se asi ve svém „antikomunistickém“ zanícení proti současnému Rusku tak výborně sejdou s Obamou, Hollandem, Barossem, Kocábem, Bursíkem, Halíkem...

27.9.2014 v 12:01 | Karma: 31,49 | Přečteno: 1050x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Zlý Putin – náhradní nepřítel

Pokud se skutečně seznámíte s Ukrajinskými reáliemi, tak vám protiruské sankce musí připadat jako nesmysl. Smysl dávají jen pokud jejich účelem je zakrytí vlastní neschopnosti v něčem jiném a strachu před skutečným nepřítelem.

7.9.2014 v 19:01 | Karma: 37,13 | Přečteno: 2504x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Německo opět výdobytkuje – to snad už není ani legrace

Naposledy jsem psal o tom, že Němce zřejmě mrzí, že nemají velkou krizi, tak zvyšují výdaje na důchody – a ani ne za 2 měsíce pro změnu zavádějí další „sociální výdobytek“ - minimální mzdu.

12.7.2014 v 12:05 | Karma: 17,52 | Přečteno: 1363x | Diskuse| Ekonomika

Martin Horák

Další předčasné důchody aneb Za jak dlouho se zadýchá „lokomotiva"?

Zdá se, že Němce mrzí, že mají hospodářství ještě jakž takž v pořádku. Možná při pohledu na Řecko podléhají mylnému dojmu , že mají na rozhazování. Anebo je po šílenství zeleném (opět) zachvacuje i socialistické, zatím ještě ne národně.

17.5.2014 v 12:01 | Karma: 16,70 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Ekonomika

Martin Horák

Fair trade – humanistická hloupost nebo komerční svinstvo?

Dle proklamací vypadá Fair trade jako dojemná péče o chudé a slabé ze třetího světa. Pod líbivými proklamacemi se však zase jednou skrývá kombinace humanistické hlouposti kombinované se špinavým konkurenčním bojem.

8.3.2014 v 12:01 | Karma: 28,21 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Ekonomika

Martin Horák

Populační imploze a krize aneb jak “nevadí“ když je málo dětí

Asi před 15 lety se mě liberálové snažili v diskuzích přesvědčit, že málo dětí v Evropě vůbec nevadí, stačí si zvyknout a bude vše OK. No, nějaký rok uplynul a Realitätsprüfung těchto tezí máme před sebou.

4.1.2014 v 12:04 | Karma: 25,93 | Přečteno: 1787x | Diskuse| Ekonomika
  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1328x
Od r. 2001 jsem křesťan, od r. 1991 manžel, též otec 3 dětí, konzervativec, Evropan, Čech a programátor (v tomto pořadí důležitosti). Moje rada pro kohokoliv zní: ZKUSTE ŽIVOT S JEŽÍŠEM! Kdybyste nevěděl(a) jak, můžete mi napsat na mail. Nebojte se, když se vám to nebude líbit, Ďábel si vás rád zase vezme zpátky. 

Seznam rubrik