Amíci projeli v tanku, Číňani zakládaj banku

8. 05. 2015 10:30:59
Význam těch kterých událostí skutečný a význam, který jim přisuzují média, politici, aktivisti a kdo ví kdo ještě, se někdy velmi, velmi rozcházejí...

Není to tak dlouho, co tu přejelo pár amerických vojáků při jakémsi přesunu v obrněných transportérech. Myslím, že by na tom nebylo nic tak úžasného, nemýlím-li se, tak nějaké ty přejezdy tu byly i v minulosti a nic mi z nich v paměti neutkvělo. Jenže ve vypjaté antiruské atmosféře se našlo dost lidí a samozřejmě i dost médií ochotných z toho udělat událost zásadního významu ať už kladného („projíždějí naši zachránci“) nebo záporného („valí se okupanti“). Jedni pro, druzí proti nafukovali a nafukovali, až by měl jeden dojem, že se snad nic důležitějšího neděje.

Mezitím hlavními médii tak spíše proklouzla zpráva o tom, že Čína se rozhodla založit Asijskou banku pro investice do infrastruktury (AIIB) se základním kapitálem 50-100 miliard dolarů. Přes odpor USA se přidala spousta států včetně Británie, Německa, Jižní Koreje... Odpor USA má přitom dobrý důvod. Existuje IMF, MMF a spoustu dalších mezinárodních bank pro rozvoj, které mají jedno společné – zásadní slovo v nich mají právě Spojené státy, což znamená, že tyto mohou sloužit jako nástroj jejich politiky. Což u AIIB holt nebude ten případ.

Že IMF a spol. nerozhoduje jen dle ekonomických kritérií, lze snadno ukázat na trojici zemí Řecko, Ukrajina a Rusko. Těm prvním dvěma totiž půjčil, ač jde o zjevné bankrotáře, u nichž pravděpodobnost splacení konverguje k nule, naopak Rusko je stát, jehož ekonomika roste většinu let od nástupu Putina pozoruhodným tempem okolo 7% (kdo zblbnuv antiruskou propagandou netuší, o čem teď mluvím, tomu doporučuji něco o ruském hospodářství třeba na wiki - graf vývoje HDP asi ve čtvrtině strany jistě pochopíte i pokud náhodou neumíte anglicky. Jinak pro srovnání: Západní Německo v 50. letech rostlo v průměru o 8%, tedy jen o málo více a říká se tomu německý hospodářský zázrak), jeho státní dluh v roce 2013 činil pouhých 12% HDP (opět pro srovnání ČR dnes asi 45%, Německo 74%, Francie 97%, USA okolo 100%, Řecko 175%...) a nyní má určité přechodné potíže, zčásti zaviněné západními sankcemi (a za minulý rok bylo nakonec stále v černých číslech, byť malých). A místo IMF mu v zimě půjčila – no hádejte kdo – pochopitelně Čína, která to asi těžko dělá kvůli charitě.

A právě možnosti financovat rozvoj Asie a možná nejen ji na základě asi mnohem více ekonomických kritérií a zcela nezávisle na politice USA a s tím zároveň i nárůst čínského vlivu na hodnotu více odpovídající váze její ekonomiky (v přepočtu na paritu kupní síly je od listopadu již největší ekonomikou světa a v absolutní hodnotě předežene dnes ještě stále první USA dle odhadů za pět až deset let), jsou asi podstatně významnější změny než 90% toho, o čem naše média i politici plkají, kudy chodí.

Je pravda, že podobně by se daly srovnávat i jiné události – třeba valící se stáda nepřizpůsobivých, převážně muslimských imigrantů hrozících zničit Evropu (+ schválení kvót pro jejich přerozdělování, katastrofální nárůst zločinnosti na jihu Itálie i jinde...) a „naprosto zásadní událost“, kterou měla většina médií spolu se spoustou politiků za div ne událost století, totiž kde a jak přejelo pár ruských motorkářů. Kdyby si ty kluci ruský chtěli zajistit tak dlouhou přítomnost ve všech hlavních médiích tolika států z vlastních zdrojů, tak je to přijde na stamiliony, a polští, čeští, němečtí a další politici to pro ně zařídili gratis. Měli by jim poslat děkovné dopisy a památeční fotku nějaké moc hezké motorky i s věnováním.

Autor: Martin Horák | pátek 8.5.2015 10:30 | karma článku: 27.96 | přečteno: 713x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 27.28 | Přečteno: 421 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 25.55 | Přečteno: 1201 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.97 | Přečteno: 438 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.01 | Přečteno: 259 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 679 | Diskuse
Počet článků 43 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1328

Od r. 2001 jsem křesťan, od r. 1991 manžel, též otec 3 dětí, konzervativec, Evropan, Čech a programátor (v tomto pořadí důležitosti). Moje rada pro kohokoliv zní: ZKUSTE ŽIVOT S JEŽÍŠEM! Kdybyste nevěděl(a) jak, můžete mi napsat na mail. Nebojte se, když se vám to nebude líbit, Ďábel si vás rád zase vezme zpátky. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...