Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Syrská tragédie a americká ostuda

„Odstraňování zlého diktátora“ způsobilo hromadné vraždění, zdevastovanou zemi a migrantskou katastrofu. Trochu spravedlnosti je snad v ostudě pro USA i EU, jejíž rozsah se teprve ukáže.

Málokde se manifestuje zoufalost západní politiky tak jako v Sýrii: USA prostě rozhodly, že Asad je zlý diktátor a tudíž „musí skončit“.

Znít to může zásadově jen do momentu než si uvědomíte, že třeba Saudská Arábie je dlouholetý americký spojenec, ač lidsko-právní poměry tam jsou mnohem horší než v Sýrii – připomeňme trest smrti za vlastnictví bible či "svádění od islámu", zákaz stavby křesťanských kostelů, kamenování znásilněných žen (dle tamní právní logiky si za to téměř vždy mohou samy)….; volby tam neměli nikdy a slyšeli jste někoho říci "Saudský král musí odstoupit?"- čímž je jasné, že mravní zásadovost asi hlavním důvodem protiasadovského hnutí Obamovy mysli nebude.

Ještě bych chápal, kdyby jim vadilo, že jim nejde dost na ruku, tak si vyberou někoho loajálnějšího, koho dosadí místo něho (Tohle už samozřejmě nezní tak hezky, ale občas se to v politice dělalo a třeba britské impérium tímto způsobem dokázalo docela slušně šířit civilizaci). Jenže o tom, kdo by měl Asada nahradit snad Obama ani nepřemýšlel a jen rozhodl, že „Asad musí odejít.“

Další jakž tak realistickou možností by bylo poslat tam dostatečně silnou americkou armádu, aby to území dobyla a pak tam někoho dosadit (byť s pokračováním „…a nastolit tam demokracii“ jsou neblahé zkušenosti z Iráku i Afghánistánu). Jenže poslat tam dostatečně silnou armádu Obama také nechce.

A tak začaly dodávat zbraně „syrské liberální opozici“ či „Syrské osvobozenecké armádě“. Drobný problém s touto entitou je v tom, že jako reálná síla existuje jen ve fantazii amerických stratégů. Ve skutečnosti Asadovi odpůrci tvoří pestrou směsici různých soldatesek s různou a rychle měněnou loajalitou, mezi kterými aby skutečné liberály a demokraty jeden hledal se svíčkou i za poledne na ostrém blízkovýchodním slunci. Což by pro západní tajné služby snad neměl být problém včas zjistit. Pokud tedy neměly ideologické zadání, jak musí jejich hlášení  vypadat a co nesmí obsahovat. (Ne že bych to chtěl plně srovnávat, ale vzpomněl jsem si, že Hitler ke konci války často vydával rozkazy pro již neexistující divize, protože se jeho okolí bálo ho informovat o skutečném stavu armády) 

Poměrně nedlouho po zahájení dodávek tak část těchto „liberálů“ založila islámský stát, který začal bryskně ve velkém podřezávat křesťanské, alavitské či šíitské krky. Dost možná i krky sunnitů, kteří nesouhlasili s ustanovením IS. Anebo se prostě někomu nelíbili. (No taky bychom mohli vzpomenout programové ničení neislámských kulturních památek, nicméně vedle masových masakrů pořádaných těmito stoupenci „náboženství míru“ mně starost  o opracované šutry přijde jako poněkud nepatřičná . Asi jako bychom řešili, zda nacisti při výstavbě plynových komor náhodou neponičili nějakou místní turistickou zajímavost či nezašlápli chráněného broučka). A jak zde Amíci začali, tak i pokračovali – více než rok „boje proti islámskému státu“ nevykazoval žádné rozumné výsledky. Prakticky všichni „liberální“ bojovníci za značných nákladů vycvičení americkou armádou po vyslání do Sýrie buď – v lepším případě – padli nebo rovnou přešli k některým z islámských fanatiků. Ti co byli šíiti, pravda, nikoli k sunnitskému IS, nýbrž k Al-Nusrá, syrské obdobě Al-Kaidy, což jsou tedy šíiti, ovšem jejich vztah k nemuslimům se od IS nijak neliší.

Myslím, že toto je třeba zdůraznit -  vznik a trvání IS s jeho strašlivým vyvražděním tisíců a zbídačením statisíců je přímým důsledkem politiky Obamy i jeho evropských přidavačů. Zřejmě ne záměrným, jenže v takových případech hloupost neomlouvá. A to, že si následně Merkelová snaží utišit svědomí jejich pozváním do Německa, rozuměj do Evropy, místo aby se skutečně řešila katastrofa v Sýrii, jen způsobí další katastrofy v budoucnu. Pro úplnost tedy dodejme, že na příčinách imigrantské invaze se podílelo i starší podobně chytré rozhodnutí "Kaddáfí musí odejít" a další projevy Západem vyvolaného "arabského jara" . 

Dalším důsledkem je samozřejmě to, že někdejší největší světová mocnost se předvedla jako papírový tygr – rok boje proti útvaru této velikosti a tohoto bohatství a nulový výsledek – jakou vážnost asi mohly USA i celý Západ u islámských fanatiků všech barev získat? A nejen u nich – i Čína a další se jistě pozorně dívají.

To vše samozřejmě dalo Rusům již do začátku ohromnou výhodu. Hůř to tam prostě dělat nemohou. Putin je navíc v politice pragmatik a realista. Kdyby byl horká hlava, nejspíš by na úmysl sesadit jeho spojence Asada okamžitě reagoval a možná se taky nějak blamoval. Jenže on je chladný šachista, který velmi dobře ví, kdy je čas na gambit, kdy obětovat třeba i dvě lehké figury, aby pak v pravý čas vytáhl na nic netušícího soupeře dámu a obě věže. (Jinak by ostatně nemohl svého času zkrotit ruské oligarchy, což se stalo základem jeho úspěchu v Rusku, a nejspíš by pak z tehdejší situace v Rusku skončil jako alkoholik podobně jako jeho předchůdce Jelcin.) S pevnými nervy postupoval i v Sýrii. Asada klidně nechal  dost dlouho prohrávat, s ledovým klidem vyčkával, až se Američani se svou „liberální syrskou opozicí“ dostatečně znemožní a v klidu se připravil na efektivní zásah.

Na větší hodnocení ruského úspěchu je asi ještě brzy, nicméně s prosakujících věcných zpráv (např. něm. zde) je celkem zřejmé, že navzdory informační mlze šířené proamerickými médii (Rusové útočí jen na liberální opozici a podobné „zprávy“) Ruskem podporovaná syrská armáda nepochybně postupuje a IS je zatlačován, což se před tím nedělo. Fanatickým amerikanofilům z toho možná spadne brada, ale pro nezúčastněného pozorovatele z toho prostě může vzniknout dojem, že se časy změnily a Rusko dnes dokáže účinněji vojensky zasahovat než celý Západ. Kterýžto dojem pak mohou vzít v úvahu při navazování budoucích spojenectví. Demonstrativní přesuny amerických obrněnců v neválčících zemích Střední a Východní Evropy na tom těžko co změní.

A to uvažuji pořád jen tu lepší variantu, totiž že u Obamy jde skutečně jen o hloupost. Že to tedy nemá žádnou souvislost s islámskou vírou jeho předků a jeho liberální, rozuměj multikulturní vírou, v rámci které zásady typu „všechny víry jsou si rovny“ či „na víře nezáleží“ fakticky zakrývají nenávist vůči křesťanství (tedy skutečnému křesťanství, liberálové nevěřící v Kristovo vzkříšení typu Halík do toho nepatří) a minimálně shovívavou vstřícnost vůči islámu. Pokud tedy skutečným záměrem západního zásahu v Sýrii bylo zařídit vraždění tamních křesťanů, pak – a pouze tehdy - lze hovořit o fenomenálním úspěchu. Při pohledu na to, kam až to kdysi křesťanské Spojené státy dopracovaly, věru není do zpěvu. Nemusím snad dodávat, že EU na tom není lépe.

 

 

Autor: Martin Horák | pátek 13.11.2015 18:00 | karma článku: 34,01 | přečteno: 961x
  • Další články autora

Martin Horák

Lame duck season = doba mydlení schodů?

Aktuální černý obyvatel Bílého domu dává uvedenému termínu nové netušené významy. Ve většině případu v historii se odcházející prezidenti dokázali chovat celkem důstojně.

14.1.2017 v 12:33 | Karma: 28,54 | Přečteno: 593x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Válka s Ruskem – kvalitní kouřová clona aneb Koho volit?

Příprava na minulou válku je vždycky mnohem snazší než řešení aktuálních problémů. Proto se taky „ruské nebezpečí“ řeší mnohem snáze než statisíce nebezpečných muslimských „uprchlíků“.

11.6.2016 v 12:00 | Karma: 30,54 | Přečteno: 688x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Evropa možná zahyne, ale vy můžete žít

Do Evropy se valí davy muslimů, čím dál častěji to někde udělá bum a většina evropských politiků reaguje jak malé bezradné děti. Vliv islámu na naše životy stoupá.

22.3.2016 v 18:00 | Karma: 22,80 | Přečteno: 769x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Barnevern – pokročilejší stádium socializmu.

O dětech Michalákových a dalších jste asi slyšeli. Často jsou pokládány za omyl či zvůli norských úředníků či omyl norských zákonodárců. Jenže nejde o chybu, nýbrž o logickou vlastnost politického systému.

9.1.2016 v 12:09 | Karma: 18,82 | Přečteno: 411x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Bída Evropanů jako kořen multikulti

Řeč nebude o bídě materiální, ale vztahové. A o multikulti nikoliv jako poruchy rozumu, nýbrž důsledku nemoci srdce.

12.9.2015 v 14:13 | Karma: 17,10 | Přečteno: 564x | Diskuse| Společnost

Martin Horák

Řecko – tragikomický seriál pro nenáročné

„Zachraňování“ tohoto státu je vynikající ilustrací toho, jak „racionální“ se Evropa stala po té, co odmítla Boha a začala se spoléhat na vlastní „rozum“.

15.8.2015 v 10:58 | Karma: 24,29 | Přečteno: 784x | Diskuse| Ekonomika

Martin Horák

USA - záruka svobody a prosperity? Kdeže loňské sněhy jsou…

Za horami, řekami a oceánem byla kdysi země zbožných a mravných lidí, s jednoduchými zákony, levnou správou, nulovými daněmi z příjmu a inflací, penězi krytými zlatem...

6.6.2015 v 12:29 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Kdo, proč a za co bude bojovat na Ukrajině?

Překvapivě i iDnes napsala o Ukrajině jednu z podstatných pravd, kterou my, co sledujeme i jiné zdroje, dávno víme: drtivé většině Ukrajinců se za „demokratickou“ vládu v Kyjevě nechce bojovat.

16.5.2015 v 11:30 | Karma: 37,39 | Přečteno: 1468x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Amíci projeli v tanku, Číňani zakládaj banku

Význam těch kterých událostí skutečný a význam, který jim přisuzují média, politici, aktivisti a kdo ví kdo ještě, se někdy velmi, velmi rozcházejí...

8.5.2015 v 10:30 | Karma: 27,96 | Přečteno: 713x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Číňan se vyjádřil k Ukrajině, co na to černoušek?

Čína se ústy Qu Xinga vyjádřila k americké politice na Ukrajině i celkově ve světě. Že jste se to v našem mainstreamu asi nedočetli ještě neznamená, že s tím jeden černoušek v jednom bílém domečku nebude mít problémek.

4.3.2015 v 19:30 | Karma: 37,41 | Přečteno: 1797x | Diskuse| Ostatní

Martin Horák

Rusko má neviditelné tanky – senzační silvestrovské odhalení

V poslední době se toho hodně píše o ruské agresi a militarizaci. Přitom nejpřevratnější zbrojní novinka zůstala světové veřejnosti až doposud utajena. Nyní jste svědky senzačního objevu!

31.12.2014 v 9:16 | Karma: 39,79 | Přečteno: 2845x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Antiruská vláda jedná rusky, konečně něco legračního na Ukrajině!

Minulý týden jsem se dočetl, že Jaceňuk vede jednání vlády v ruštině. Už jsem toho za poslední rok přečetl o Ukrajině hodně, ale tohle je snad první případ, kdy jsem se od srdce zasmál.

22.12.2014 v 19:01 | Karma: 36,81 | Přečteno: 2177x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Co mají společného vraždy a státní úředníci?

2) Která společnost jako první v dějinách zažila stálý technologický pokrok? 3) Jak spolu tyto otázky souvisejí?

29.11.2014 v 12:05 | Karma: 14,30 | Přečteno: 513x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Třikrát větší

je průměrný plat v Rusku než na Ukrajině. Zvláštní je, že tento fakt je tak málo zmiňován nejen v tendenčních médiích, ale i proputinovskými diskutéry. Jako by separatisti či Putinovi příznivci museli mít jen ideální motivy.

23.11.2014 v 15:54 | Karma: 32,01 | Přečteno: 1377x | Diskuse| Ekonomika

Martin Horák

Znamení nové doby – (neo)marxisté nenávidějící Rusko

Rád bych přiměl pravicové antiputinisty, aby zapřemýšleli hlavou, proč se asi ve svém „antikomunistickém“ zanícení proti současnému Rusku tak výborně sejdou s Obamou, Hollandem, Barossem, Kocábem, Bursíkem, Halíkem...

27.9.2014 v 12:01 | Karma: 31,49 | Přečteno: 1050x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Zlý Putin – náhradní nepřítel

Pokud se skutečně seznámíte s Ukrajinskými reáliemi, tak vám protiruské sankce musí připadat jako nesmysl. Smysl dávají jen pokud jejich účelem je zakrytí vlastní neschopnosti v něčem jiném a strachu před skutečným nepřítelem.

7.9.2014 v 19:01 | Karma: 37,13 | Přečteno: 2504x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Německo opět výdobytkuje – to snad už není ani legrace

Naposledy jsem psal o tom, že Němce zřejmě mrzí, že nemají velkou krizi, tak zvyšují výdaje na důchody – a ani ne za 2 měsíce pro změnu zavádějí další „sociální výdobytek“ - minimální mzdu.

12.7.2014 v 12:05 | Karma: 17,52 | Přečteno: 1363x | Diskuse| Ekonomika

Martin Horák

Další předčasné důchody aneb Za jak dlouho se zadýchá „lokomotiva"?

Zdá se, že Němce mrzí, že mají hospodářství ještě jakž takž v pořádku. Možná při pohledu na Řecko podléhají mylnému dojmu , že mají na rozhazování. Anebo je po šílenství zeleném (opět) zachvacuje i socialistické, zatím ještě ne národně.

17.5.2014 v 12:01 | Karma: 16,70 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Ekonomika

Martin Horák

Fair trade – humanistická hloupost nebo komerční svinstvo?

Dle proklamací vypadá Fair trade jako dojemná péče o chudé a slabé ze třetího světa. Pod líbivými proklamacemi se však zase jednou skrývá kombinace humanistické hlouposti kombinované se špinavým konkurenčním bojem.

8.3.2014 v 12:01 | Karma: 28,21 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Ekonomika

Martin Horák

Populační imploze a krize aneb jak “nevadí“ když je málo dětí

Asi před 15 lety se mě liberálové snažili v diskuzích přesvědčit, že málo dětí v Evropě vůbec nevadí, stačí si zvyknout a bude vše OK. No, nějaký rok uplynul a Realitätsprüfung těchto tezí máme před sebou.

4.1.2014 v 12:04 | Karma: 25,93 | Přečteno: 1787x | Diskuse| Ekonomika
  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1328x
Od r. 2001 jsem křesťan, od r. 1991 manžel, též otec 3 dětí, konzervativec, Evropan, Čech a programátor (v tomto pořadí důležitosti). Moje rada pro kohokoliv zní: ZKUSTE ŽIVOT S JEŽÍŠEM! Kdybyste nevěděl(a) jak, můžete mi napsat na mail. Nebojte se, když se vám to nebude líbit, Ďábel si vás rád zase vezme zpátky. 

Seznam rubrik