Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Další předčasné důchody aneb Za jak dlouho se zadýchá „lokomotiva"?

Zdá se, že Němce mrzí, že mají hospodářství ještě jakž takž v pořádku. Možná při pohledu na Řecko podléhají mylnému dojmu , že mají na rozhazování. Anebo je po šílenství zeleném (opět) zachvacuje i socialistické, zatím ještě ne národně.

K tomuto článku mě inspirovala tato zpráva. Stručné shrnutí: Německá vládnoucí koalice se rozhodla sbírat populistické body zvyšováním výdajů na důchody resp. zejména rozšiřovat možnosti odcházení do důchodů předčasných. Holt populace stárne a důchodců a předdůchodců bude čím dál větší procento, tak proč se nesnažit získat jejich hlasy, že. Tedy až na to že...

Nevím, jestli si Němci uvědomují, že ve skutečnosti jejich hospodářství dnes není až takový zázrak. Jistě, ve srovnání s Řeckem, Portugalskem či Itálií jsou na tom zatím skvěle, ovšem vedle vývoje v Číně, Vietnamu, Nigérii, Etiopii, Ugandě… no ono skoro všude mimo euroamerickou civilizaci s výjimkou zemí stižených válkou, intenzivním terorem či nějakou socialistickou diktaturou, vypadá německý „růst“ ve výši nula celá něco pořád jako krize.

A to, že měli loni vyrovnaný rozpočet, taky více než vyvažuje fakt, že státní dluh je cca 80% HDP a navíc se dary Řecku a dalším podobným zemím zřejmě stále vedou jako půjčka. (Jen připomínám, že jedním z maastrichtských kritérií k přijetí eura byl státní dluh maximálně 60%, takže kdyby dnes chtělo Německo přijmout euro, tak by nemohlo, což mi u hlavního tahouna eurozóny přijde poněkud legrační.) Také již jsem četl analýzu, která tvrdí, že to, že nyní čísla z Řecka a dalších zemí jihu začínají vypadat o něco lépe, může znamenat, že se krize přesouvá do Francie a Německa.

Abych se tedy vyjádřil přesněji, ne že by mě tato zpráva až tak překvapila, spíše naopak mi zapadá do řádu věcí. Z Německa jsem četl více zpráv, které nešly moc k sobě. Například o tom, jak tam široce liberalizovali prostituci, díky čemuž tam zřejmě široce kvete kuplířství, ba pravděpodobně i nedobrovolná prostituce naivních dívek z východu Evropy, nebo ta zpráva, jak poměrně nedávno zabavili děti všem členům jedné církve, protože se tito netajili tím, že používají k jejich výchově proutek (samozřejmě že bez tělesných trestů se vám těžko podaří dítě dobře vychovat, ale to zvrhlým liberálům nevysvětlíte), vstřícnost proti nepřizpůsobivým imigrantům a naopak násilné zásahy proti těm, kdo demonstrovali proti zaplavování Německa islámem atd.. A přitom všem relativně rozumná hospodářská politika a pokračující hospodářská prosperita. Dokonce to jednu chvíli vypadalo, že snad začnou splácet dluh.

A právě toto ve výše uvedeném článku popsané „sociální“ opatření mě utvrzuje v tom, že po nemravnostech v jiných oblastech vždy následují i nemravnosti a nerozum v oblasti hospodářské. Nějaký čas je možná chránily otřesné vzpomínky na „řešení“ válečných dluhů pomocí tisku peněz po 1.světové válce, ale nakonec nerozum a populizmus stejně převáží.

Vzhledem k závislosti Česka na Německu se i z této strany máme na co těšit. Mluvím o závislosti hospodářské, takže ty, co by to snad chtěli řešit opuštěním EU musím zklamat. To nepomůže. Ostatně naše vláda není lepší, ta zvyšuje náklady na důchody ještě razantněji a zjevně si tím získává oblibu. Problémy s narůstajícím zadlužením se pak jistě svedou na zlé podnikatele registrující se v Karibiku či na ještě ošklivější "bankstery" (svádět vše na Židy holt vyšlo z módy, obviňovat nepřizpůsobivé imigranty, kteří skutečně spoustu problémů způsobují, i když zdaleka ne ty klíčové, zase není politicky korektní, tak se musí najít jiné skupiny).

Stále platí, že buď se Evropa vrátí k Bohu (skutečnému, ne k pohanskému Alláhovi), díky kterému se již ve středověku stala nejúspěšnějším kontinentem (až vám zase někdo bude multikulturně vykládat, jak ty jiné civilizace byly úžasně vyspělé, položte si třeba otázku, proč asi ony nebyly schopny kolonizovat jiné kontinenty, zatímco Evropská křesťanská civilizace nejen vyrazila do světa, ale kamkoliv dorazila, tam měla rychle navrch a obvykle i při velmi malém množství přes moře přepravených lidí) a následně též k mravnosti veškeré včetně ekonomické (například kdo šetří, má za tři kdysi skutečně platilo, ale tehdy nebyly peníze jen nekryté papírky, co se dají kdykoliv "kvantitativně uvolňovat"), anebo půjde dál do háje. S touto zákonitostí můžeme nesouhlasit, můžeme proti ní protestovat, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat.

 

Autor: Martin Horák | sobota 17.5.2014 12:01 | karma článku: 16,70 | přečteno: 1000x
  • Další články autora

Martin Horák

Lame duck season = doba mydlení schodů?

Aktuální černý obyvatel Bílého domu dává uvedenému termínu nové netušené významy. Ve většině případu v historii se odcházející prezidenti dokázali chovat celkem důstojně.

14.1.2017 v 12:33 | Karma: 28,54 | Přečteno: 593x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Válka s Ruskem – kvalitní kouřová clona aneb Koho volit?

Příprava na minulou válku je vždycky mnohem snazší než řešení aktuálních problémů. Proto se taky „ruské nebezpečí“ řeší mnohem snáze než statisíce nebezpečných muslimských „uprchlíků“.

11.6.2016 v 12:00 | Karma: 30,54 | Přečteno: 688x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Evropa možná zahyne, ale vy můžete žít

Do Evropy se valí davy muslimů, čím dál častěji to někde udělá bum a většina evropských politiků reaguje jak malé bezradné děti. Vliv islámu na naše životy stoupá.

22.3.2016 v 18:00 | Karma: 22,80 | Přečteno: 769x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Barnevern – pokročilejší stádium socializmu.

O dětech Michalákových a dalších jste asi slyšeli. Často jsou pokládány za omyl či zvůli norských úředníků či omyl norských zákonodárců. Jenže nejde o chybu, nýbrž o logickou vlastnost politického systému.

9.1.2016 v 12:09 | Karma: 18,82 | Přečteno: 411x | Diskuse| Politika

Martin Horák

Syrská tragédie a americká ostuda

„Odstraňování zlého diktátora“ způsobilo hromadné vraždění, zdevastovanou zemi a migrantskou katastrofu. Trochu spravedlnosti je snad v ostudě pro USA i EU, jejíž rozsah se teprve ukáže.

13.11.2015 v 18:00 | Karma: 34,01 | Přečteno: 961x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za dvacet let úspěšného vývoje Českého republiky to nepovažujeme, řekl Klaus

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  13:47

Přímý přenos Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

Skotský premiér Yousaf po roce rezignoval, doplatil na rozchod se zelenými

29. dubna 2024  13:28

Skotský premiér Humza Yousaf v pondělí oznámil rezignaci. Po ukončení koaliční spolupráce jeho...

Jak se chystá převrat. V Německu začal proces s Říšskými občany

29. dubna 2024  7:35,  aktualizováno  13:22

Z členství v teroristické organizaci a z přípravy vlastizrádného aktu se od pondělka před soudem ve...

Vyšetřování Vrbětic končí. Nemůžeme očekávat spolupráci Ruska, řekl Rakušan

29. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  13:21

„Je prokázáno, že oba výbuchy provedli příslušníci ruské zpravodajské služby GRU. Jejich motivem...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1328x
Od r. 2001 jsem křesťan, od r. 1991 manžel, též otec 3 dětí, konzervativec, Evropan, Čech a programátor (v tomto pořadí důležitosti). Moje rada pro kohokoliv zní: ZKUSTE ŽIVOT S JEŽÍŠEM! Kdybyste nevěděl(a) jak, můžete mi napsat na mail. Nebojte se, když se vám to nebude líbit, Ďábel si vás rád zase vezme zpátky. 

Seznam rubrik